”Operation skithämnden hade tagit sin början.” s .177

Nu fick han en chans. Han skulle ge tillbaks och klara undan situationen utan problem. Om han åkte fast så skulle troligen relegeras. Inget fick gå fel. Allting behövdes göras på rätt sätt. Han skulle ge tillbaks efter att de fått hela rummet dränkt i skit under klostringen. Silverhjelm skulle få smaka på sin egen medicin.

Jag valde citatet för att jag tycker att Erik är stark som har stått emot utan att gett tillbaks på rådisarna. Men jag tycker att det är fel av Erik att ge igen. Att ge igen är aldrig det rätta sättet att bemöta en situation. Det skapar bara en cirkel av revanscher och bråk. Men det är huvudsakligen Rektorns fel genom att han har överlämnat kontrollen till eleverna fastän han vet om allt våld på skolan och låter det pågå.

Advertisements

”Klådde man upp en av dom så skulle det leda till en ändlös serie slagsmål tills dom vann på ett eller ett annat sätt.”

På skolan så hade de kamratuppfostran. Det betydde att eleverna hade ansvar för varans uppfostran. De i skolans råd fick bestraffa och slå en men man fick inte slå tillbaks. Det skulle leda till omedelbar relegering. Man skulle även visa respekt för de som var äldre än en. Det enda tillfället man fick till att slå en fjärderingare var i rutan.  Det var inte meningen att man skulle vinna eftersom de äldre alltid var flera mot en. Även om man vann så skulle de utmana en tills de någon gång vann. Det gick inte att vinna. Det var de som hade makten och bestämde hur leken skulle lekas

Det är dåligt att eleverna ska ha makten. Det gör att många blev rädda för att uttrycka sig för då skulle de förmodligen få straff. Lärarna bryr sig inte om vad som händer och låtsas om att de inte ser eller hör något.

”Konstigt, sa han, jag tyckte precis jag hörde ett gnägg. Kan det ha varit en Silverhäst som gnäggade?” s. 160 Ondskan

Det här citatet visar att Erik tänker förnedra Silverhjelm. Eftersom Silverhjelm är prefekt för Rådet kommer Erik att bli relegerad om han skulle slå Silverhjelm. Men Erik tänker inte låta Silverhjelm ”vinna”. Erik tänker håna honom så mycket att Silverhjelm kommer att få öknamnet kusen som han kommer att bli kallad av alla i hela skolan. Det är Eriks sätt att vara så jobbig han kan för rådet utan att ha risk att förlora sin sista chans till utbildning. 

 

Jag tycker att det här är bra, för att det visar att Erik kommer att fortsätta slåss mot det han tycker är fel. Och fast att han får olika straff och blir slagen kommer han att fortsätta håna Silverhjelm.

 

"Du schtinker schit, väste Erik med munnen full av blod".

Vid middagen efter klosternatten använder sig Erik av nattens hämnd för att håna Silverhielm. Han börjar med att påpeka hur mycket skit det luktar från Silverhielm och sedan börjar han tilltala honom med ”Skitenhielm”. När detta har upprepats några gånger tappar Silverhielm kontrollen och börjar slå hysteriska slag mot Erik.

 

Jag valde det här citatet för att det verkligen visar hur långt Erik kan gå för att uppbringa ett nederlag för Otto Silverhielm. Erik bestämde sig för att varken vika ner sig eller slå tillbaka under tiden Silverhielms återkommande knytnävar träffar hans ansikte. Jag tycker det är en smart taktik av Erik, efter ett tag märker Silverhielm att slagen inte påverkar Erik utan gör honom bara starkare. Tillslut stoppas misshandeln av rektorn och när de går ut från matsalen är det Silverhielm som är förloraren eftersom han inte åstadkommit något mer än fysiska skador på Erik. Något som varken kommer få honom att sluta driva med Silverhielm och rådet eller få honom att lyda order från dem.

 

Citat ur Ondskan sida: 185.

"Det finns alltid en gräns där förnuftet vinner över känslorna"

Under den tid Erik spenderat i sin förre denna skola utryckte Erik sina känslor genom sina knogar, och framför allt den blå elden. Detta lyckades Erik med ideligen men vilket har kommit att bli ett problem på stjärnberg. På stjärnberg blir Erik tvungen att ändra hela sin insyn till våld. Och istället för att använda nävarna blir Erik tvungen att konfrontera makthavarna, på skolan med hans mentala egenskaper. Då Erik istället använder sitt förstånd för att få kontroll över sina känslor.

"- Du schtinker schit, väste Erik med munnen full av blod."

När jag läste detta i boken på sidan 185 kände jag en viss oro. Att Erik fortsätter tjaffsa emot när han får en massa stryk. Det modet han har är nog sällsynt, även om Jan Guillou inte hade det på riktigt utspelar det sig väldigt verkligt.
När Erik gör något sånt här tänker jag också att om man verkligen vill något ska man fullfölja det även om det kommer upp svårigheter på vägen.

"Och när Silverheim sen stod och slog dig i ansiktet i matsalen dan efter så ska du inte tro att det var någon som hejade på dig."

Realskoleleverna är så fega att de inte vågar heja på någon som är så stark. Någon som inte är helt dum i huvudet. Utan de hejar på Silverheim. De hejar på han som slog någon i ansiktet. Om och om igen, medans blodet rann i Eriks ansikte.

Realskoleeleverna vågar inte ha sin egen vilja även fast de skulle få igenom viljan om de var alla tillsammans.