Våld

”Man måste slåss mot Ondskan” Eller måste man verkligen det? Jag skulle säga att det beror på vilken typ av ondska det är som man har att göra med. Det finns många olika typer av ondska och den formen vi blir bekanta med i Ondskan är mestadels våld i fysisk form.  Men även lite mentalt våld (skällsord, disktera förolämpningar och åtgärder).

Det fysiska våld som utkämpas hemma hos Erik är en rå form av människohat. Det faktum att Eriks pappa slår honom med en hundpiska är så brutalt att det ända skälet jag kan komma på att hans pappa beter sig som han gör är ren överlägsenhet. Slår man någon mindre, ”hjälplös” så blir man överlägsen, så är det. Det är nog det som är ett av de största skälen till att det är så mycket gatuvåld mm.

Det våldet som utövas på Stjärnberg är ett mer ”man mot man” våld än det som skedde hemma hos Erik. Visst var det inte rättvist med tanke på att 99 % av allt våld som skedde på skolan vann fjärderingarna pga. att de ofta var fler och starkare. Men man hade åtminstone en chans att vinna våldet i rutan, även om man fick ta konsekvenser för motståndet så hade man en chans att försvara sig. Någonstans i boken står det att skolan ska vara demokratisk, det kanske är just det här som är demokratin de syftar på? Man har rätt att käfta emot och man har rätt att kämpa emot dock är det inte många som gör det för man vet om att i slutändan så är det inte de som avgör.

Erik använder sig av detta och han försöker med nya metoder att slinka sig ur situationerna med samtidigt göra motstånd mot ”systemet”. När han vann slagsmålet i rutan gjorde han sig själv en tjänst genom att aldrig behöva slåss i rutan mer pga. att han visade sin fulla styrka och vad han var kapabel till om han ville. Pga. att han visade det slapp han också peppisar, straffet för vägrad peppis var just rutan. Det ända Erik tog som straff var lördag-söndagar och det gynnade honom på ett vis, han behövde inte åka hem och han hade tid att plugga.

Istället för att besegra det fysiska våldet på skolan med fysiskt våld så använde sig Erik av (vad jag skulle kalla det) mentalt motstånd. Våld behövs inte alltid mötas i den form den kom i, för Erik som ville hålla sig borta från det fysiska använde sin hjärna och gjorde upp planer för hur han skulle besegra Ondskan på Stjärnsberg. Han kunde ju inte bara titta på när någon gjorde något mot hans vänner eller mot honom själv. På det sättet är jag och Erik lika, om någon säger något elakt till mig så säger jag något tillbaks. Det bara är så, om någon förolämpar mig på något sätt så säger jag något tillbaka. Varför ska man bli trampad på när man kan försvara sig? Det kanske låter lite fånigt men det är så jag fungerar, jag tar inte emot skit från någon annan och accepterar det. Dock skulle jag aldrig använda fysiskt våld om jag verkligen inte behövde det t.ex. i en situation om jag skulle bli överfallen eller liknande så skulle jag såklart använda fysiskt våld för att försvara mig.

Jag kan dock försvara mig (eftersom att det som jag just skrev lät lite brutalt) med att säga att det sker aldrig att någon utanför familjen kommer fram till mig och säger något förolämpande. För det mesta så kommer de här förolämpningarna från min storasyster vilket är lite konstigt. Jag kan tänka mig att för de flesta tjejerna iallafall så sker förolämpningarna i kompiskretsen eller i familjen, det är ju trots allt de människorna som vi älskar mest. Kanske tror man att de inte tar så illa upp eller så känner man de så bra att man vet vad de reagerar på så om man blir lite förbannad så vet man vad man ska säga.

Dock tror jag att det är skillnad mellan tjejer och killar i dagens samhälle. Killar har lättare för att skrika ut saker till vemsomhelst och har lättare för att ta till våld om de blir förbannade. Jag vet inte vad det beror på men jag som bara har en syster är mer van vid det här tjejiga verbala bråket medan jag vet att om man har en bror så förekommer det mer fysiskt våld såsom brottning mm. Det är så det är i samhället idag. Killar är mer våldsamma än tjejer. Jag menar hur ofta står det i tidningen att någon har blivit nedslagen av en kvinna eller ett tjejgäng?

Sedan spelar det såklart roll var du bor någonstans. Det förekommer mycket våld i höghusområden och de ”fattigare” delarna i Sverige. T.ex. i områden som Malmvägen eller liknande förekommer det mycket gängbråk, i de delarna där det är mycket bråk och våld bor det mycket invandrare (inte för att vara rasistisk eller döma alla invandrare) och de utgör en stor del av gängbråken i de områdena. Om man skulle ta en titt på vad som sker i deras familjer så tror jag att man skulle hitta mycket fattigdom och dominanta föräldrar, kanske t.o.m. som i ondskan att vissa blir slagna av sina föräldrar. Man har ju ett annat uppfostringssätt i östvärlden än vad man har här. Det är dels det som jag tror är orsaken till gängbråket. Några använder våld för att råna, och skaffa pengar. Några kan ha lärt sig av sina föräldrar och några kanske bara vill komma hemifrån på kvällarna vilket resulterar i gatuvåldet.

Det är inte bara så i Sverige utan även i resten av Världen. Man hör ju ofta om gatuvåldet i New Yorks fattigare delar eller om våldtäkterna i Afrikas slummar.

Självklart ä film och Tv-spel en stor bov när det gäller våld. Jag tror faktiskt inte att det har så stor påverkan på äldre ungdomar. Jag har själv Tv-spel med våld och sådant, jag brukar ofta spela mina  tv-spel som innehåller våld när jag är arg. För mig så är det som terapi ungefär, jag blir tar ut min aggressivitet på tv-spelet istället på verkliga människor. Dock tror jag att om yngre (oftast småpojkar) spelat dessa spel eller tittar på filmer med våld kan bli påverkade. Småbarn härmar det de ser för att de inte har sätt något annat. Medan vi som är lite äldre vet att det inte är rätt sätt att bete sig på. Jag har också hört om musik som har blivit förbjuden pga. innehållet i låttexten. Det är en helt annan sak eftersom att musik har en så stor kraft på många människor. Skillnaden mellan musik och tv-spel är att ofta så har musiker skrivit låten själv och ofta baserat på sitt eget liv. Eftersom att man ser upp till den här musikern så vill man ju bli som honom/henne och kanske tar efter var man hör. Personligen tycker jag att oärlig musik är väldigt tråkig att lyssna på eftersom att man vill känna känslor när man lyssnar på musiken, t.ex. sorg, lycka eller ilska. När jag tänker efter så är jag nog väldigt svårpåverkad av media. Jag ser mycket på actionfilmer, jag spelar våldsamma tv-spel och jag lyssnar på rockmusik som är just känt för att vara ärliga och kritisera samhället och berätta om sitt liv fyllt med droger, sex och våld. Alla människor blir olika påverkade av olika saker så jag tycker inte att man ska förbjuda allt som innehåller våld.

De grunder till våld som jag kommit fram till är dessa; Fattigdom, Känslan av överlägsenhet, våld i hemmet, media, kanske t.o.m. att man är uttråkad på kvällarna och dricker alkohol vilket leder till våld, men något av de viktigaste (som jag nämnde mycket i min förra text) brist på kärlek.  Jag kan inte häller säga vilket sätt som är rätt att bekämpa våld på, självklart beror det på vilken typ an våld man utsätts för, om man måste kämpa för sitt liv eller vara slåss för att det är ”kul”. Självklart tycker jag inte att man ska lägga sig i med våld om det inte är nödvändigt.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s