"Förmodligen är ett rejält kok stryk vad han saknat här i livet."

”Man kunde naturligtvis fråga sig varför just Erik blivit sådan. Förmodligen var ett rejält kok stryk vad han saknat här i livet.” (Ondskan, s 49)

Detta är citatet jag har valt. Det visar allt som är fel med världen. Att detta var, och i vissa fall fortfarande är, filosofin för människor går knappt att förstå. Det går nästan inte att tänka sig hur Erik kände sig när han hörde de orden. Rektorn och de andra förstår verkligen ingenting. Inte bara hur Erik har det, utan också om hur världen fungerar. Hur kan de tro att ett kok stryk är vad som behövs för att få ett barn på den rätta vägen. Det är helt absurt att det var så det fungerade förr i tiden.

När man också ser allt från Eriks perspektiv och vet hur han verkligen har det, då blir man bara helt uppgiven. Hur ska det någonsin gå bra för en pojke som Erik om ingen kan förstå det riktiga problemet? En pappa har misshandlat sin son i så gott som hela hans liv och ingen gör något. Å ena sidan vet ingen om det, men hur svårt skulle det vara att lisa ut idag? Jag är inte heller inte helt övertygad om att de skulle ta Eriks sida om misshandeln uppdagades. ”Pojken behöver lite disciplin” skulle de bara ha sagt och nickat förstående.

One thought on “"Förmodligen är ett rejält kok stryk vad han saknat här i livet."

  1. Detta är verkligen ett starkt citat. Eriks utsatthet blir, precis som du säger, så smärtsamt tydlig. Vem hjälper honom?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s